‘Pro-Israëlische hackers’ leggen tankstations in Iran plat

Het overgrote deel van de tankstations in Iran is maandag platgelegd door een vermoedelijke cyberaanval. Zo’n 60 procent van de tankstations in het land is buiten werking, zo heeft olieminister Javad Owji op de Iraanse staatstelevisie volgens internationale persbureaus gezegd. De aanval is opgeëist door de hackers van Predatory Sparrow, een groep die volgens Iran banden met Israël heeft.

De hack was gericht op de kaartlezers bij de stations. In Iran is brandstof hevig gesubsidieerd en krijgen inwoners een kaart waarmee ze elke maand een bepaalde hoeveelheid kunnen tanken. Minister Owji verwachtte maandagochtend dat het herstel nog „zes tot zeven uur” zou duren. De aanval was vooral goed te merken in de hoofdstad Teheran. Inwoners werd verzocht niet te gaan tanken.

Predatory Sparrow zegt in een verklaring de aanval „op een gecontroleerde manier” te hebben uitgevoerd om zo de hulpdiensten niet te belemmeren. De groep was al eens eerder verantwoordelijk voor het platleggen van tankstations in Iran. In 2021 zorgde een cyberaanval voor lange rijen bij tankstations in het land. Predatory Sparrow eiste eerder ook de verantwoordelijkheid op voor hacks van treinstations in 2021 en een staalfabriek in 2022.



Leeslijst